FUKAHA-İ KİRAMIN NAKİLLERİNİN

HULASASI VE BA’ZI İZAHAT

 

MUHALİF SÖZLER

 

         Bu zamanda, ahalinin din işlerinde tenbelleşmiş olmaları dolayısiyle,  teravih namazını üç kısa ayetle, yahut bir uzun ayetle kılmakta, kerahet olmadığı hakkında, bazı müteahhirini  ulemanın verdikleri fetvaları, yine müteahhirinden bazı müellifler beğenmiş olup, bu müelliflerin sözlerini daha sonra yazılan kitablar, şu suretle nakletmektedirler: “Fetavayi Hindiyye”; (Zahidi) nin sözünü şu suretle yazıyor. (Zahidi) : Müteahhirin-i ulema, ahaliyi usandırıp dağıtıp da camileri muattal bırakmak için bu zamanda teravihin üç kısa ayetle yahut bir uzun ayetle kıldırılmasına fetvaler veriyorlar. Bu daha güzeldir dedi, diyor. (92) (Hindiyye, S. 124, Teravih bahsi)

         Ve (Meraki Elfelah) da: (Zahidi) : teravih namazını (Elemtere) den aşağısiyle kılmalıdır dedi diyor. (93) (Merakilfelah, S. 226, Teravih bahsi)

         (Dürrü Muhtar) da (Mücteba) kitabının sözünü şu suretle yazıyor: (Mücteba) kitabında: İmam-ı Azamdan rivayet olunduğuna göre bir adam farz namazda fatihadan sonra üç kısa ayet, yahut bir uzun ayet okursa (iyi) etmiş olur (isaet) etmiş de olmaz demişti. Farz namazda böyle olunca teravihte niçin olmasın dedi diyor. (94) (Durru Muhtar)

         Ve yine (Dürrü Muhtar) da diyor ki (Zahidi) (Fazail-i Ramazan) risalesinde şöyle söylüyor: (Ebu Fazl Elkermani) ile ve biri, bir adam teravihte, fatiha ve bir ayet yahut iki ayet okursa mekruh olmaz. Zamanının adamlarının halini bilmeyen cahildir diye fetvalar verdiler diyor. (95) (ibni Abidin Kenarındaki Durru Muhtar, S. 1, S. 522 Teravih bahsi)

         (İbn-i Abidin) diyor ki (Bahr) kitabı da (Mücteba) nın bu sözüne muvafakat ederek şöyle söylüyor. Zamanımızda müteahrin-i ulema, camaati usandırıp dağıtıp teravihi bütün tatil etmemek lazım gelmemek için üç kısa ayetle yahut bir uzun ayetle kılınmasına fetvalar veriyorlar, Zira; Hasen, İmam-ı Azamdan naklederek; bir adam farz namazda fatihadan sonra üç ayet okursa iyi yapmış olur, isaet de etmiş olmaz, demişti. Farz namazda böyle olunca başka namazlarda niçin olmasın dedi, diyor. (96) (İbni Abidin C. 1, S. 522 Teravih Bahsi)